|

EVAZIUNE. Senatorul Florin Constantinescu a interpelat Ministerului Agriculturii pentru o ”hemoragie” de 300 de milioane de euro reprezentată de evaziunea importurilor de legume și fructe

Florin Constantinescu 1Senatorul PSD Florin Constantinescu din Iași a adresat, la începutul acestei săptămâni, o interpelare Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale având ca obiect importul de legume şi fructe.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut, România a importat fructe în valoare de peste 250 milioane de euro, faţă de 68 milioane de euro – exporturi. În ceea ce priveşte legumele, valoarea importurilor a fost în valoare de 166 milioane de euro, comparativ cu 75 milioane de euro, cât a fost valoarea exporturilor. Din datele Ministerului Agriculturii, anul trecut fructele au fost produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor faţă de perioada similară a anului trecut.
“Potrivit datelor comunicate de Minister, evaziunea fiscală cu fructe şi legume se ridică anual la 300 de milioane de euro. Am convingerea că România produce destul de mult pe această zonă. Este necesară o strategie privind încurajarea cultivării legumelor şi fructelor, astfel încât să se asigure o colectare mai mare a produselor. Este de la sine înţeles că producătorii trebuie încurajaţi printr-o organizare mai bună prin facilitati si strategii la nivel de minister”, a precizat senatorul PSD Florin Constantinescu.
Statistic, România a avut un deficit de fructe şi în 2012, când valoarea importurilor a fost cu 48,1 milioane de euro mai mare comparativ cu 2011 ceea ce reprezintă poziţia a doua în clasamentul produselor cu cea mai mare creştere valorică a importurilor, după reziduri alimentare. Senatorul Florin Constantinescu solicită ministrului Daniel Constantin informaţii privind existenta unei strategii în sectorul legume-fructe. ”Domnule Ministru, având în vedere cele de mai sus, vă rog să-mi comunicaţi dacă la nivelul ministerului pe care îl conduceţi există o strategie în sectorul legume-fructe. Fie că vorbim despre încurajarea cultivării fructelor şi legumelor, redresarea sectorului de pomicultură, relansarea consumului de produse româneşti, consider că este de interes public să cunoaştem anumite date din bugetul UE şi din bugetul de stat”, a precizat Florin Constantinescu în interpelare.
De asemenea, senatorul Constantinescu solicită date privind alocările bugetare din Bugetul de stat precum şi din cel al UE pe acelaşi sector. Concret, datele solicitate fac referire la: suma prevăzută din Bugetul 2008 – 2014 şi care au fost cheltuielile până acum, defalcat, pentru sectorul fructe, respectiv pentru sectorul legume; sumele ce au fost alocate din Bugetul Uniunii Europene 2014 – 2020, prin programele europene, defalcat, pentru legume, respectiv pentru fructe; suma pe care România a absorbit-o până acum pe segmentul legume-fructe.
Cătălin Dumitrescu

Florin Constantinescu 2

URL scurt: http://www.moldova24.ro/?p=33721

Publicat de pe 19 Feb 2014. Publicat in POLITICĂ, ECONOMIE, ACTUALITATE, BREAKING NEWS, Business news. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Șeful Poliției Neamț maltratează o copilă de 14 ani. Sursa: 7Est

Comentate recent

  • S.: Oare nu ii este putin rusine persoanei care a publicat aceasta stire si a scris numai minciuni. de ce intotdeauna...
  • .v.b: Ar trebui sa stergeti acest aricol si sa cercetati inainte de a scrie asa ceva nu mi se pare corect sa...
  • M.p: Rusine ca faceti sa sufere acesti copii
  • M.p: Nu este adevarat sunt doar minciuni.Vom vedea cand va iesi adevarul cine va veni sa-si ceara scuze pt defaimare...
  • CHISALITA CATALINA: Buna ziua!Ma bucur ca in sfirsit cineva sa hotarit sa spuna adevarul despre ce se intimpla in...