|

JOS LISTA MORȚII! Colegiul Medicilor solicită desființarea listelor de așteptare pe scleroză multiplă

Vasile Astarastoae 1Scleroza multiplă reprezintă o problemă de sănătate publică, iar costul mediu ar trebui să fie cel real și nu cel stabilit de finanțiști.

Sunt doar două dintre concluziile dezbaterii pe tema accesului la tratament, organizată marți, 18 februarie de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea de Neurologie din România și Colegiul Medicilor. În prezent, aproximativ 2500 de pacienți cu Scleroză Multiplă beneficiază de tratament, iar pe lista de așteptare sunt alți 500 de pacienți. Costul mediu pe pacient tratat este de 42.000 lei pe an/pacient, iar costul real, în funcție de soluția terapuetică este de până la 50.000 lei. Valoarea costului mediu este sub valoarea prețului celui mai ieftin produs disponibil în România. Colegiul Medicilor din România și Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București au demarat campanie menită să desființeze listele de așteptare generate de subfinanțarea tratamentului acestei boli evolutive. “Campania pe care am început-o trebuie să aibă direcția principală de a dispărea lista de așteptare. Celor care nu sunt incluși în program, le scade speranța de viață. De aceea “Jos lista morții!” trebuie să fie mesajul nostru”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România. Potrivit, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București costul mediu de tratament ar trebui să fie cel real, nu cel stabilit de finanțiști. Dr. Vasile Cepoi a adăugat că acest cost mediu se face pe criteriu istoric, care era costul mediu când s-a început programul, fără să țină cont de prețul real al noilor medicamente introduce în tratament.
“M-am săturat să o tot fac pe Dumnezeu”
Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât medicii sunt obligați să aleagă pe cine tratează și pe cine nu. “M-am săturat să o tot fac pe Dumnezeu. Dintre doi pacienți cu aceași boală, cu aceeași vechime, totuși trebuie să aleg. De câte ori poți să faci pe Dumnezeu fără să ne mustre conștința. Boala îi afectează nu doar pe pacienți, cât și pe cei apropiați lor. Problema capătă dimensiuni socio-economice tot mai mari. Există dovezi semnificative că tratamentul aduce beneficii semnificative în calitatea vieții acestor oameni. Trebuie să ne unim forțele pentru a învinge această boală. Este însă esențială precocitatea instituirii tratamentului în momentul diagnosticării, iar la noi nu se poate acest lucru. Ei trebuie să aștepte, iar boala evoluează”, a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele de onoare ad vitam al Societății Neurologilor din România. Dezbaterea face parte din campania “Împreună învingem Scleroza Multiplă”. Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu această maladie fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului. “În prezent există o listă de așteptare de intrare în programul de tratament de 500 de pacienți. Împreună cu factorii de decizie trebuie să facem ceva pentru ca acești pacienți să aibă parte de tratament echitabil și de o viață normală”, a concluzionat Laurențiu Lazăr, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România. Societatea de Scleroză Multiplă din România este o federaţie neguvernamentală, non-profit înfiinţată în anul 1995 şi reprezintă cei peste 8.000 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă din România. Misiunea SSMR este aceea de a dirija mişcarea naţională de scleroză multiplă, prin stimularea cercetării pentru înţelegerea acestei boli şi găsirea unui tratament, precum şi cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de SM prin implicarea organizaţiilor locale membre, participare publică activă şi dezvoltarea de parteneriate la nivel naţional şi internaţional.
Cătălin Dumitrescu

scleroza multipla 1scleroza multipla 2

URL scurt: http://www.moldova24.ro/?p=33678

Publicat de pe 18 Feb 2014. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL, BREAKING NEWS, GALERIE MULTIMEDIA. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Șeful Poliției Neamț maltratează o copilă de 14 ani. Sursa: 7Est

Comentate recent

  • S.: Oare nu ii este putin rusine persoanei care a publicat aceasta stire si a scris numai minciuni. de ce intotdeauna...
  • .v.b: Ar trebui sa stergeti acest aricol si sa cercetati inainte de a scrie asa ceva nu mi se pare corect sa...
  • M.p: Rusine ca faceti sa sufere acesti copii
  • M.p: Nu este adevarat sunt doar minciuni.Vom vedea cand va iesi adevarul cine va veni sa-si ceara scuze pt defaimare...
  • CHISALITA CATALINA: Buna ziua!Ma bucur ca in sfirsit cineva sa hotarit sa spuna adevarul despre ce se intimpla in...